שַׁבְּחִי יְרוּשָׁלִַים, אֶת-יְהוָה
הַלְלִי אֱלֹהַיִךְ צִיּוֹן
כִּי-חִזַּק, בְּרִיחֵי שְׁעָרָיִךְ
בֵּרַךְ בָּנַיִךְ בְּקִרְבֵּךְ.
סיור בירושלים בעקבות שלוש הדתות
סיור בירושלים בעקבות שלושת הדתות, יהדות, נצרות ואיסלם, כל המקומות הקדושים, מרשימים וכאלו שמושכים אליהם אלפי תיירים, וגם קונפליקטים לא מעטים.
נקודת הפתיחה של הפוסט היא וידוי, אני ילידת ירושלים גדלתי כל חיי בעיר, כל חברי ילדותי כבר מזמן היגרו לתל אביב ושות’ ואני נשארתי בבירה. ככל שאני כאן אני אוהבת ונקשרת אליה יותר. אני מאמינה בכל ליבי שזו העיר היפה בעולם, ומסכימה שהיא גם קצת מסובכת וטעונה !!
החלטתי שאם כבר לעשות סיור בירושלים במקומות הקדושים, אז רק בתקופה של טרום החגים, וגם ניצלתי את הקורונה שכמעט ואין תורים ותיירים.
סיור בכותל המערבי
היום שלי החל בסיור בכותל המערבי, מה מתאים יותר מלהתחיל את הסיור בכותל בחודש הסליחות ? מעין תחושה של התרוממות, התרגשות התעלות.
נכנסתי לרחבה המרשימה שדווקא עכשיו קצת התאכזבתי מהמראה שלה, כל הרחבה מחולקת לקפסולות לתפילות קטנות, היתרון שבשל משבר הקורונה הקפסולות היו ריקות.
הכניסה לכותל היא חופשית בכל שעות היממה ואין צורך בתיאום מראש.
קצת היסטוריה על הכותל
הכותל הוא אחד מארבעת קירות התמך של בית המקדש, הוא בעל חשיבות היסטורית וקדוש ליהודים, בית המקדש השני שופץ על ידי הורדוס והורחב לתחומי הר הבית של היום, על פי האמונה הכותל זה השריד שנותר.
עוד בשנים שירושלים הייתה חצויה ובשליטה ירדנית, כל האזור הזה היה אסור לכניסה ליהודים. הכותל והעיר העתיקה נכבשו על ידי צה”ל במהלך מלחמת ששת הימים, כן כולנו נהנים לשנן את המשפט המרגש של מוטה גור, “הר הבית בידנו..”
עם תום המלחמה נכנסו דחפורים והרסו את שכונת המוגרבים שהייתה שם, במקומה הכשירו את רחבת הכותל הנוכחית.
הכותל הוא אחד האתרים הכי מתוירים, אלפים פוקדים אותו, לא רק בחגים.
בימי שני וחמישי מגיעים מכל הארץ והעולם ילדי מצווה לעלות לתורה.
בימים של חשבון נפש הרשתי לעצמי להתחבר קצת לבורא, עמדתי מול האבנים הגדולות, העוצמתיות ושוחחתי איתו שם למעלה, אח”כ הלכתי לראות את “עזרת ישראל” הרחבה החדשה הנמצאת דרומית לגשר המוגרבים, המשך של קיר הכותל, היא פתוחה לקהל הרחב, בלי מחיצה, ניתן להתפלל בה נשים וגברים כאחד. משם המשכתי לתחנה הבאה – הר הבית.
עבורי זו הייתה הזדמנות כי בשל משבר הקורנה המתחם ריק ויוצאות תמונות אדירות!!
סיור בהר הבית
הר הבית הוא מקור לקונפליקטים רבים, זהו מקום המקודש לשלוש הדתות המונותאיסטיות, יהדות איסלם וגם קצת לנצרות. בשל המתיחות הפוליטית והמצב הטעון, תמיד חששתי מביקור כזה, אך כשהציעו לי להצטרף קפצתי על המציאה, בפרט בתקופת קורונה.
המקום יחסית ריק והתמונות יצאו פצצה !! בכניסה לגשר העץ שנקרא גשר המוגרבים, עברנו בדיקה ביטחונית, למדנו קצת על בית המקדש מהדגם שנמצא בכניסה.
נכנסנו למתחם הר הבית דרך דלת ירוקה גדולה ומרשימה, לבשתי שמלה שבעייני הוואקף לא מספיק צנועה.. אז הלבישו אותי חצאית ממש ארוכה שלא תראו אפילו פיסה…(אגב גם גברים מחויבים להיות צנועים אז אם לא בא לך ללבוש חצאית תגיע עם מכנסים ארוכים…).
הסיור בהר הבית הוא חוויה מדהימה, בשבילי זו הייתה הפעם הראשונה ובהחלט לא האחרונה,
מומלץ לעשות סיור עם מדריך זה מעצים את החוויה, דברו איתי יש לי המלצה. ואם בכל זאת חשקה נפשכם בסיור עצמאי ניתן להיכנס לקישור הבא ולעשות את המסלול המוצע.
הר הבית על קצה המזלג
מתחם הר הבית קדוש ליהודים, על פי המסורות האמונה הרווחת היא שהאבן הנמצאת בתוך כיפת הסלע המוזהבת והיפה, היא המקור לבריאת העולם, חז״ל אומרים כי מאבן זו החלה הבריאה והושתת העולם ומכאן שמה “אבן השתייה”, על רחבה זו היה בית המקדש וקודש הקודשים. המוסלמים לעומת זאת מאמינים כי מאבן זו עלה מוחמד לשמיים.
כל מי שאינו מוסלמי רשאי להכנס למתחם הר הבית רק משער המוגרבים, לעומת זאת לצאת אפשר מכל השערים. אנחנו ויצאנו משער מוכרי הכותנה היוצא לתוך השוק.
מתחם הר הבית כולל את מסגד אל אקצה המפורסם אקצה = הקיצון, קצה הר הבית, על פי האיסלם הנביא מוחמד נחת בו במסע לילי.
הוואקף מאוד רגיש למסגד ולכן אסור למי שאינו מוסלמי להתקרב ורחמנה לצלן לצלם….
עברנו לתצפית עם נוף מדהים להר הזיתים, עוד אתר חשוב ליהודים, נוצרים ומוסלמים.
שעות כניסה למתחם הר הבית:
בקיץ – ימים א-ה 07:30-11:00, 13:30-14:30, בחורף – ימים א-ה 07:30-10:30, 12:30-1330 (אין כניסה ליהודים בשישישבת), חשוב להגיע עם תעודה מזהה,
נשים וגברים חשוב ללבוש צנוע שמכסה את הרגלים עד למטה ולא להגיע בגופיה.
הכותל הקטן ודרך הייסורים – ויה דלרוזה
יצאנו דרך שוק מוכרי הכותנה, לפני שהמשכנו למקום הקדוש הבא, הלכנו לכותל הקטן, מקום קדוש גם כן לעם היהודי, פחות מוכר ומפורסם, נמצא בסמוך לשער הברזל המוביל להר הבית ובשל קרבתו לכיפת הסלע יש הטוענים כי הוא קדוש יותר וקרוב יותר לקודש הקודשים.
המשכנו מהכותל הקטן לאורך דרך הייסורים – ויה דלרוזה, המתארת את ארבע עשר התחנות בהן עבר ישו מרגע משפטו ועד לרגע צליבתו, לכל תחנה מספר ותבליט המתאר את האירוע.
בדרך לכנסיית הקבר טיילנו בשוק המוסלמי על רחוב הגיא, נכנסנו לאחד המבנים לתצפית מהממת על כל הרובע המוסלמי, הר הבית והר הזיתים.
ביקרנו כמה סוחרים, ובתי מלאכה שונים בין היתר בית חרושת למברשות ומטאטאים שאותם מכינים בעבודת יד, לקויי ראייה.
חשקה נפשי בשטרודל תפוחים אחד המפורסמים בעיר, הלוא הוא בהוספיס האוסטרי, אך לצערי המבנה היה סגור ואאלץ להמתין לפעם הבאה ……
כנסיית הקבר
בדרך לכנסיית הקבר בין הסמטאות של הרובע הנוצרי, עברנו בשוק הססגוני ובחנויות שופעי המזכרות….
כנסיית הקבר היא המקום שנחשב הכי קדוש לנצרות, לפי המסורת המקום בו ישו נצלב, נקבר וקם לתחייה, גבעת הגולגולתא היא הגבעה שמזוהה עם מיקום צליבתו והיא מוקד עלייה לרגל לצלבנים מכל העולם. האמונה הנוצרית הרווחת היא שלאחר שישו הורד מן הצלב, הוא נקבר שם ומריה מגדלנה שהגיעה לאחר שלושה ימים, מצאה קבר פתוח, מכאן האמונה שישו קם לתחיה.
הכנסייה גדולה ומרשימה תמצאו בה את התחנות האחרונות 9-14 בדרך הייסורים של ישו, אבן המשיחה נמצאת בכניסה, עליה נערכה ההכנה לקבורתו של ישו, הכנסייה נבנתה בתקופה הביזנטית וחלקים ממנה עוצבו בתקופה הצלבנית, אחד מהם הוא חזית הכנסייה, דלת הכניסה מהעץ עם נוכחות מרשימה דרכה עוברים אלפי תיירים בשנה.
באופו אירוני, מי שמחזיק במפתחות הכנסייה ואחראי לפתוח אותה מדי יום עם שחר ולסגור בשקיעה אלו שתי משפחות מוסלמיות, אחריות זו קיימת עוד מהמאה ה-13 ועד היום.
fun fact – סולם העץ שניצב תחת החלון בקומה השניה מספר סיפור יפה של פשרה, במשך שנים רבו כל 6 הזרמים הנוצריים בניהם על השליטה בכנסייה.
זהו סמל מובהק להסכם הסטטוס קוו שאושרר ב- 1852, הסולם שימש את הנזירים כשהמוסלמים חסמו את הכניסה, תושבי הכנסייה יצאו מהחלון הורידו חבל ודלי, והיה מי ששמו להם שם אוכל ושתיה. בהסכם נכתב שהכל ישאר כפי שהוא לרבות הסולם, ואם יהרס הוא יוחלף בחדש.
ולכן מאז ועד היום הוא פשוט שם …
סיכום סיור בירושלים בעקבות שלוש הדתות
סיור בירושלים בעקבות שלוש הדתות, באזור גאוגרפי כה קטן ישנם שפע של מקומות, אם כבר הגעתם לכאן, ממליצה לבקר בהר ציון בו תמצאו את קבר דוד המלך, בקומה השנייה של המבנה תמצאו את חדר הסעודה האחרונה, בו מאמינים הנוצרים שישו סעד את ארוחתו האחרונה.
תחנה נוספת בסמוך היא כנסיית הדור מציון, לבסוף כדאי להכנס לבית הקברות הקתולי בהר ציון לחלקת הקבר של חסיד אומות העולם אוסקר שינדלר, לחלוק כבוד.
לאחר הסיור המרגש הזה תוכלו לפנות קצת זמן לקולינריה איכותית ירושלמית..
פוסט מקסים דנה, כתבת ממש יפה והתמונות ממש מעבירות את האווירה. אנחנו כל כך אוהבות לבקר ולצלם תרבויות ותמיד מחפשות את האתרים האלו בכל מקום. ממש, אבל ממש מחכות לבקר כבר… הולך ומתרחק…נקווה שבקרוב
מקווה שממש בקרוב נטייל יחד