אומנות רחוב באמסטרדם בין ביס לביס
אמסטרדם התוססת מלאה ביופי, גם מבחינה קולינרית היא עיר עם הרבה אופי !!! היא מגוונת במטבחים מכל העולם, ויש לה מה להציע גם מהמטבח האישי שלה !! תופתעו לא רק גבינה.
אז נפגשתי עם לילך המהממת מ ״אמסטרדם על קצה המזלג״ לסיור אומנות רחוב באמסטרדם ואוכל גם. צעדנו לאורך התעלות, בין הרחובות והקשבנו בין ביס לביס לסיפורים והעובדות, אז בואו איתי לסיור הכי מעניין ומקצועי בעיר.
פתחנו בטעימות בחנות השוקולד המהממת של טוני שוקולונלי, עליה תוכלו לקרוא בהרחבה בחופשה באמסטרדם אתרים מומלצים. נשנשנו קצת שוקולד ויצאנו לסיור אוכל באמסטרדם לראות אותה על בטן ריקה ובעיניים אחרות……
אומנות רחוב ואוכל ברובע החלונות האדומים אמסטרדם
את הסיור התחלנו דווקא ברובע החלונות האדומים, שנראה כאזור ליברלי, פרוץ וללא מחסומים. אך הופתעתי לגלות עד כמה ההולנדים מסודרים ומקפידים לתחום את הכל בחוקים וכללים. תתפלאו כמה אומנות רחוב יש בין התעלות ולאורך הסמטאות הקטנות.
עברנו ליד הכנסייה העתיקה ביותר באמסטרדם Oude kerk (הוקמה ב 1306) ונמצאת במרכזו של רובע החלונות האדומים האמת אירוני הא ?! איזו התנגשות בין שני העולמות.
שימו לב, שהנשים שעובדות סביב הכנסייה הן דווקא הכי מבוגרות והפחות מושכות.
עברנו ליד פסל הברונזה ״bella“ שאותו הזמינה מריסקה מיור זונה לשעבר, כיום מנהלת את מרכז המידע לזונות ברובע, על הפסל כתוב ״כבד את עובדי המין בכל רחבי העולם״, הוא מחווה לעובדי המין בעולם.
בהמשך הרחוב מול דלת הכנסייה מוטבע על המדרכה, פסל נוסף של אמן אנונימי, תבליט ברונזה של יד מלטפת שד המייצג את נשות המחוז.
רובע החלונות האדומים הוא אחד האזורים הכי מתוירים של אמסטרדם, מקבץ עצום של תיירים שמסתכלים, מצביעים, צוחקים, המומים ויש כאלו שגם מצלמים. עידן הטלפונים החכמים מקשה על חיי היומיום של הנשים. בסמטה הכי צרה באמסטרדם Trompettersteeg ליד הכנסייה, החל קמפיין בשיתוף של הקרן לאומנות רחוב באמסטרדם בו רואים גרפיטי בצבעי אדום שחור וכיתובים שאומרים לא לצלם !! לכבד את הנשים !! כאות הזדהות עם הרובע, וכדי להעביר מסר באמצעות אומנות רחוב, שעוברי האורח ילמדו לכבד את הנשים מאחורי החלונות ובפרט לא יצלמו. אז אם אתם מתהלכים שם עקבו אחר הכללים וכבדו.
מבשלת בירה ותרומה לקהילה באמסטרדם
בבית מהמאה ה-17 על התעלה ממוקמת חנות מפעל של מבשלת בירה נפלאה De prael.
מדובר במיזם חברתי שהחל לפני קצת יותר מעשור, על ידי שני בחורים מתחום הפסיכיאטריה שהכינו בירה טובה ורצו לשלב אותה עם העבודה. הם החלו להעסיק אנשים בעלי צרכים מיוחדים, מובטלים והומלסים. כיום הם מספקים תעסוקה להמון אנשים, עם רמה גבוהה של מוצרים.
חנות המפעל נמצאת על התעלה והבר בצידו האחורי של הרחוב, אותם מקשרת המבשלה.
לצד בירה איכותית וטובה ניתן לאכול בבר המסעדה מנות הולנדיות טיפוסיות במחיר ממש סבבה.
אז לכו לפרגן לאנשים האלו זה עושה הרגשה טובה !!!!!
המשכנו לגשר Armbrug אם תסתכלו היטב על אבני הבניין בצד ימין של הגשר תראו תבליט בצבע כסף, במרכזו דמות וסביבה המון ידיים אוחזות בכל מיני מוצרים טכנולוגיים. אומנות רחוב כמחאה על התלות של התרבות המערבית בטכנולוגיה.
עוד אומנות רחוב ברחובות אמסטרדם
הציץ המציץ, פרויקט של אמנית צרפתייה בשם intra larua שהחלה לפזר פסלי גבס של שדיים צבועים בכל מיני צבעים ברחובותיה היפים של פריז.
זה החל כבדיחה אך עם הזמן המשיך כמחאה, במטרה להוציא את השד הנשי מהקונוטציה המינית ולגרום לאנשים להתייחס אליו כחלק מהאנטומיה הנשית. כחלק מהפעילות שלה בערים רבות בעולם היא הטביעה את חותמה גם בפינה נסתרת ברובע החלונות האדומים באמסטרדם, על גשר spooksteef.
עבודות נוספות של האמנית תוכלו למצוא כאן👉
קרוקט הכי טעים באמסטרדם – אוכל באמסטרדם
הבטן החלה לתת איתותים אז הלכנו לטעום קצת מהמטבח ההולנדי שהאמת לא חשבתי שהוא טעים !!! הוא מאופיין במאכלים חמים ומנחמים, כדאי להתחיל בקרוקט המטוגן החם והטעים. תמצאו אותו בכל מקום באמסטרדם במסעדות, בתי קפה והכי מגניב לאכול אותו ישר מהמכונות.
אם הייתם באמסטרדם ולא אכלתם ב –febo קרוקט מאחורי חלונות זכוכית זעירים מקיר החטיפים זה הפסד תהיו בטוחים !! חטיפים מטוגנים ממולאים במגוון טעמים, בשר, גבינה ירקות וגם רוטב בוטנים. הם חמים, טריים וזולים, נמכרים במחיר של 1-3 יורו לחטיף. כפי שלילך הסבירה לנו אם הקרוקט לא נמכר לאחר חצי שעה הם פשוט זורקים. מומלץ לטעום את הסאטה ברוטב בוטנים. יש לרשת סניפים בכל העיר.
אז לכו ״להוציא את הקרוקט מהקיר״
ביקור בחצר סודית ובמוזאון אמסטרדם
לאחר שהתחממנו קצת באוכל מנחם, הלכנו לראות אחד המקומות הכי יוצאי דופן באמסטרדם. נווה מדבר במרכזה ההומה של העיר, Begijnhof קבוצת בתים עתיקים שהוקמו על ידי הכנסייה הקתולית, הם שופצו ועם הזמן הוחלפו חזיתות העץ באבן. סביב גינה מטופחת בתים אלו שימשו משכנם של נשים יחידניות, קתוליות דתיות ושמרניות. הדת הקתולית נאסרה במאה ה-16, הביגינהוף היה המקום הקתולי היחיד שהמשיך להתקיים. הבתים סביב החצר היו בבעלות פרטית ולכן נשארו. כשהכנסייה הקתולית נאסרה, הפכו את הכנסייה לפרוטסטנטית ומולה נבנתה כנסייה קתולית בסתר.
הכניסה למקום היא דרך דלת קטנה, הוא פתוח לכניסה עד שעה 17:00. הבתים סביב החצר מיושבים גם היום בנשים בלבד, אז שמרו על השקט והפרטיות של התושבים.
המשכנו לגלריה במעבר של מוזאון אמסטרדם, על הרצפה נפרס שטיח שמורכב מריבועים כאשר כל ריבוע מייצג מדינה אחרת, בתחילת המסדרון יש את הפסל של דוד וגולית ולאורך הקירות ציורים מפורסמים יותר ופחות. טיילנו בחצר שהייתה פעם בית יתומים, בצד של הבנים יש עדיין גומחות קטנות ששימשו את הבנים לשמירת החפצים והיום מוצגים בהם פריטים מהמוזאון.
לאחר שראינו אומנות וחווינו תרבות, לילך הבינה שאני חייבת קצת מתוק !! היא לקחה אותי למעדניה מדהימה שוקלטייר מטרופוליטן – Metropolitan על רחוב ורמוס במרכז העיר. הזמנו קפה וחלקנו קנלוני אלוהי. (והשארנו עוד קצת קצת מקום לטעימות של סוף הסיור) במטרופוליטן מכינים שוקולד ממש איכותי, יש להם קינוחים מעולים, גלידות מצוינות במגוון טעמים, והקפה, הקפה איכותי ומרענן אחד הטובים בעיר. ואם בא לכם להסניף קקאו בפינה קטנה בכניסה תעשו את זה מהיר, ועל לוח השוקולד בכניסה תרשמו לי תודה !!!
הצ’יפס הכי טעים באמסטרם !!!
קיימת מחלוקת כבר שנים, מי המציא את הצ’יפס הפריך והטעים הבלגים או הצרפתים ?? את הסיור סיימנו בדוכן קטן ונסתר Vlaams friteshuhuis vleminckx, סמוך לרחוב הקניות Kalverstraat המותג הידוע מוכר צ’יפס כבר משנת 1887, התור היה נסבל, קיבלנו קונוס בצבעי אדום לבן, ובתוכו צ’יפס חם ופריך עם רוטב מעל !!!
כאן זה לא רק קטשופ כאן מיונז יותר מקובל, ואם בא לכם להתפרע יש 25 סוגי רטבים תבחרו שיהיה צ’יפס מתובל.
הסיור עם לילך מ”אמסטרדם על קצה המזלג“ היה יותר ממושלם, סיימנו אותו שבעים ומאוד מאוד מרוצים !! אני ממליצה לכם בחום לקבוע איתה כשאתם בעיר.
בזכות הפוסט הסתכלתי על החלונות האדומים בצורה אומנותית !!אחלה פוסט
דנה אני מודה לך מקרב לב עשית לנו את הטיול את פשוט מקסימה ובזכותך לא פיספסנו שום דבר אנחנו בוודאות נעזר בך תמיד כשניסע וממליץ לכולם להעזר בשירותייך ❤
ההמלצות שלך על אמסטרדם פשוט מעולות
עשית לי חשק להגיע לשם עכשיו ! פוסט מעולה
איזה כייף !!